Blog

Blog

Un alineament compartit

Etiquetes: , , ,
featured image

Ahir a Aramunt (Pallars Jussà) corria la veu que es veuria un esdeveniment especial al cel. Dos cops l’any la sortida de la Lluna plena, vista des de la plaça del poble nou, coincideix amb el cim del poble vell, on hi ha les ruines de l’església de Sant Fructuós.
Ens encanta fotografiar i compartir aquestes vistes del cel i el paisatge del territori, però la sorpresa va ser veure la gent que s’aplegava al lloc per presenciar-ho, i entre ells la Paquita (82 anys). Havent viscut on ara es veia sortir la Lluna, és qui transmet la il·lusió cada març i setembre per a què tothom surti a contemplar la majestuositat d’aquest fenòmen. Mentre ens explicava històries d’aquelles runes vam poder veure l’aparició del nostre satèl·lit, pensant com de bons observadors eren antigament!

IMG_3818w

Aquesta és la primera de la sèrie de tres “superllunes” dels mesos d’agost, setembre i octubre, quan la Lluna plena succeeix en els moments de mínima distància del satèl·lit i per tant es veu més gran. Tot i que la diferència és molt difícil d’apreciar, la d’ahir va ser un 14% més gran de l’habitual, trobant-se a 357.000 km de distància.
L’òrbita de la Lluna està inclinada uns 5º respecte l’eclíptica, la línia que segueix el Sol al llarg de l’any. Per això els alineaments de la Lluna amb elements de l’horitzó són relativament fàcils de calcular i, de manera aproximada, es repeteixen cada any en dates similars. El d’ahir a Aramunt va voler coincidir amb les branques d’una olivera. Aquí podeu veure la col·laboració especial de la Paquita per a poder aconseguir aquestes imatges:

IMAG2320b

Related Posts

  • Radiant dels oriònids. Imatge @NASA