Qui som

Qui som

Celístia Pirineus

"Celístia
[del ll. caelestĭa, pl. neutre del ll. caelestis 'celest']
f Claror dels estels."
Diversos municipis del Pallars Jussà i la Noguera a la zona del Montsec, han estat recentment certificats per la UNESCO com a reserva i destí turístic starlight. Això ho situa com un dels indrets més privilegiats del món per a l’observació del cel nocturn, un patrimoni molt singular per protegir i gaudir-ne entre tots.

Celístia Pirineus neix amb l’objectiu d’apropar a tot el públic les emocions que produeix l’observació del cel, tot exposant la connexió que hi ha entre la història de l’Univers i nosaltres. Les nostres activitats astronòmiques combinen viatges pel cel nocturn, sigui a ull nu o bé a través de telescopis, amb les sensacions que proporciona el paisatge, la natura o la gastronomia del territori.

Ens presentem com una alternativa més a les ofertes turístiques dels Pirineus, emmarcats en un nou turisme de natura i coneixement: l’astroturisme. Creiem en la necessitat de fer xarxa entre les empreses turístiques dels Pirineus i pretenem crear sinergia amb totes elles. Estem al territori i ens desplaçarem on calgui.

carte de la pollution lumineuse en espagen basse resolution, sans toponymie
vl_qs

L'equip

xavier

Xavier Palau

Recent acabada una important etapa professional com a Director d’Operacions d’una multinacional farmacèutica, inicio un nou camí lligat al que ha estat una passió descoberta als anys 80 de la mà de l’insigne Carl Sagan. Em refereixo a l’astronomia.

Aquesta estima i passió per l’astronomia va tenir una recompensa feliç al fer-se realitat un somni, la creació del Parc Astronòmic del Montsec que vaig impulsar conjuntament amb en Jordi Sentenach (Àger) i el professor Joan Oró, als anys 90.

Des de finals dels 80, l’apropament de l’astronomia a la societat ha estat una constant en la meva vida. Inicialment amb l’agrupació astronòmica ASTER, de la qual en vaig ser president del 90 al 94, impartint cursos, conferències i organitzant jornades, i en el decurs d’aquets darrers anys, com a membre de la Fundació Joan Oró, impartint cursos d’estiu de la UdL, al Centre d’Observació de l’Univers.

Conscient de l’impacte negatiu que la contaminació llumínica té per a l’observació del cel, he estat i segueixo estant un lluitador incansable per mantenir el patrimoni del cel fosc que tenim en una part singular de Catalunya.

  • Director d’operacions d’una multinacional farmacèutica (fins al 2012)
  • Màster en astronomia i astrofísica
  • Promotor del Parc Astronòmic Montsec
  • Expert divulgador d’astronomia
kike_telescopi

Kike Herrero

Quan tenia 13 anys vaig quedar admirat per tot el que es podia descobrir al cel nocturn amb uns petits binocles i una càmera fotogràfica. Des de llavors he anat aprenent d’uns i ensenyant a altres, tant com pogués.

També he fet una llicenciatura en Física, un màster d’astrofísica i un doctorat centrat en la recerca de planetes extrasolars. Ara treballo com a astrònom a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, però mai he deixat de banda el que més m’agrada, que és la divulgació i l’astronomia educativa. He organitzat tallers i cursos d’astronomia, xerrades i observacions, sopars amb estrelles i altres activitats per apropar l’Univers a grans i petits.

M’agrada estar envoltat de gent que tingui curiositat i emoció per observar a través de l’ocular del telescopi. Transmetre el que sabem amb un esperit obert i crític, i el toc d’humiltat que representa descobrir la nostra posició l’Univers, és el més gratificant d’una sessió sota els estels.

  • Doctor en Física per la Universitat de Barcelona
  • Astrofísic a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya
  • Astrofotògraf
  • Expert divulgador d’astronomia