Blog

Blog

Ocultacions astronòmiques

Etiquetes: ,
featured image

Les ocultacions són esdeveniments astronòmics que ocorren quan un astre s’amaga darrere d’un altre que passa entre aquest i l’observador. Els moviments celestes dels astres del Sistema Solar, com ara la Lluna, els planetes o també els asteroides, fan que aquests fenòmens siguin relativament comuns, tot i que passen desapercebuts si no som bons observadors i mirem al lloc i a l’instant adequats.

Històricament, la predicció i l’observació d’ocultacions ha servit per “afinar” les trajectòries dels planetes o fins i tot es fan servir actualment per mesurar la mida dels asteroides. En molt pocs casos un planeta del Sistema Solar n’oculta un altre, i fins i tot les ocultacions de planetes darrere la Lluna ocorren amb poca freqüència. El que podrem observar el proper 23 de desembre és com l’estel gegant vermell Aldebaran desapareix per un extrem de la Lluna, tornant a reaparéixer una hora més tard. Aquest fenomen d’ocultació és espectacular en ser un dels pocs estels brillants que poden coincidir amb la trajectòria celeste del nostre satèl·lit.

Per observar-ho cal estar molt atents a la Lluna el 23 de desembre al vespre. Aldebaran quedarà ocultat per la seva esquerra a les 18:55:30 (hora local, pot variar uns segons en funció de la localització) i reapareixerà 1 hora i 2 minuts més tard per la dreta. Tot i que es pot veure a simple vista, és ideal fer-ho amb uns binocles o un petit telescopi. Ens pot sorprendre la rapidesa d’aquest fenomen que posa de manifest el moviment del nostre satèl·lit.

Bons cels!

Imatge: La Lluna prop de l’estel Aldebaran (a sota) el passat 21 d’abril

Related Posts