Blog

Blog

Comencem la tardor astronòmica

Etiquetes: , No comments
featured image

La passada matinada del 23 de setembre, a les 4:29 (hora de la península), el Sol ha creuat l’equador celeste, començant així la tardor astronòmica a l’hemiferi nord i la primavera al sud. Aquest és un dels dos moments de l’any, anomenats equinoccis, en els quals el dia i la nit tenen la mateixa durada des de qualsevol lloc del planeta, exceptuant els pols. Aquest dia el Sol surt exactament per l’est i es pon per l’oest. La paraula equinocci prové del llatí i significa “igualació amb la nit”.

En els equinoccis el Sol es troba als punts del cel on l’eclíptica es creua amb l’equador. Aquests són el punt Àries (equinocci de primavera) i el punt Libra (equinocci de tardor). A la tardor el Sol travessa l’equador en direcció sud, fent que els dies siguin cada cop més curts des de l’hemisferi nord.

Durant els propers mesos, per tant, tenim més hores de foscor per contemplar el cel nocturn! La visió de la galàxia d’Andròmeda i el cúmul de les Pleiades, o la pluja d’estels de les Oriònides que tindrà lloc a finals d’octubre, són alguns dels espectacles celestes que no ens podem perdre.

Earths_orbit_and_ecliptic

Related Posts

  • Radiant dels oriònids. Imatge @NASA

Deixa el teu comentari